Корк - употреба и интересни факти - Непознати истории.

Корк – употреба и интересни факти

Корк - употреба и интересни факти

Всички сме виждали коркова тапа. Но дали знаем достатъчно за корка и ползите му? В тази статия ще споделим с вас някои любознателни факти по темата.

Корк - употреба и интересни факти

Коркът е материал, произвеждан от кората на дървото корков дъб. Корковите гори се намират основно в регионите около Южна Европа, а лидерът в световното производство на корк е Португалия (с около 50% дял), следвани от Испания (с около 30%).

Как се добива корк ?

Животът на едно корково дърво e приблизително 200 години. За да се свали първата кора, дъбът трябва да е на поне 25 години. Придобитият първи слой е твърд и с неправилна структура, затова началната реколта почти винаги дава корк с лошо качество.

След първия добив, дървото започва да образува нова кора за период от 4-5 години. Истински качественият корк се добива при следващите сваляния на кората – на всеки 9 до 12 години. Което означава, че през живота си един корков дъб може да произведе материал за средно 16 добива, което се равнява на над 100 кг. корк.

Корк

 

Важно е да отбележим, че при добива и обработката на корк не се образуват отпадъци, не се вреди на дърветата, нито се допринася за замърсяването на въздуха или водата. Според някои източници, оголването на дъбовите кори е дори полезно за самото дърво, защото удължава живота му и спомага за абсорбирането на въглероден диоксид.

Какви са ползите на корка ?

 • Лекота

Едни от основните свойства на корка са неговите лекота и еластичност. Те са причината, поради която той се среща както в бутилките за вино, така и в портфейлите. Освен това, коркът е материал, устойчив на петна и надраскване.

Сред клетките на всяка коркова тапа има газообразна смес, която позволява на корка да се компресира до около половината от дебелината си, без да губи гъвкавост и след това да се възвърне в първоначалната си форма. Това е така наречената еластична памет.

Коркът е единственото твърдо вещество, което при компресиране от едната страна не увеличава обема си от другата. Тази характеристика му позволява да се адаптира към промените в температурата и налягането, без да нарушава целостта си като тапа, например.

 • Изолация

Коркът е отличен изолатор на топлина, звук и вибрации. Когато се превръща в тапа, изолационните му свойства допринасят за максимална защита на вината и спиртните напитки срещу температурни промени, замърсяване или други влияния от условията на съхранение и транспорт.

В строителството използват корк за хидроизолация на инфраструктури, основи и подложки, акустична и топлоизолация, паркети и крайни покрития на подове, стени, тавани, фасади, покриви и други.

Изолация на корка

 • Водоустойчивост

Интересен факт е, че около 60% от производството на корк се използва за тапи за вино. Това, което го прави особено подходящ за целта, е почти пълната му водоустойчивост. Тъй като коркът съдържа големи количества въздух в структурата си, той плува на повърхността на течностите, а освен това не гори, въпреки че е от дърво.

 • Дар от Природата

Коркът е естествена суровина, която е 100% рециклируема и възобновяема. Корковата тъкан е напълно естествен и биологичен материал, което я прави чудесна алтернатива на кожата, когато става дума за изработка на модни аксесоари, обувки и прочие. Очаква се коркът тепърва да става по-популярен в света на устойчивата и етична мода.

Какво се произвежда от корк ?

Споделихме, че повече от половината производство на корк е посветено на създаването на тапи за вино. Друго основно приложение коркът намира в сферата на строителството, където той е силно ценен основно поради своите изолационни качества.

И все пак, ако трябва да изброим нещата, които се изработват от корк, част от листът би изглеждал така:

 • Чанти
 • Обувки
 • Печати
 • Магнити
 • Несесери
 • Подложки
 • Портмонета
 • Тапи за вино
 • Табли за дартс
 • Ключодържатели
 • Строителни материали
 • Постелки и блокчета за Йога
 • Табла за известия и бележки
 • Изолация на космически кораби

Да! Правилно прочетохте последното.

Изолация на космически кораби

Но какво общо има коркът с космическите кораби?

Коркът е ценен и в космическите мисии, поради факта, че е отличен термоизолатор. Когато една ракета или космически кораб се изстрелва в космоса, структурата му е подложена на температури, надвишаващи хиляда градуса по Целзий.

Част от материалът, избран за изолация на космическата совалка “Колумбия” на НАСА, е бил корк. За защитата на резервоара и двигателя, използващи свръхстуден течен водород и кислород, са били вложени 225 килограма корк.

Щом НАСА са използвали корк за изолация на космически кораб, можем вече да гледаме с доста по-голямо уважение на този на пръв поглед скромен материал.

В Заключение

Коркът е лек, непропусклив за течности и газове, еластичен и сгъваем, осигурява топлинна и звукова изолация, забавя огъня и е силно устойчив на износване. Освен това е напълно естествен, възобновяем и рециклируем дар от природата.

Приложенията му стават все по-изненадващи, като се започне от използването му в строителството и архитектурата, в дизайна, в производството на дрехи, бижута и обувки, в мебелите, декорацията, здравето и козметиката, в производството на енергия, контрола на замърсяването и много други оригинални идеи.

Корк – употреба и интересни факти

А когато става въпрос за оригинални подаръци, които са изработени без вреда към околната среда, можете да разгледате нашите продукти и да се уверите сами за магията на корка.